Αγαπητοί/-ες Βελανιδιώτες/-ισσες,

Έπειτα απο αλλεπάληλες συζητήσεις με συντοπίτες μας, συνειδητοποιήσαμε οτι όλες είχαν ενα κοινό σημείο και αυτο είναι η αυξημένη ανησυχία που επικρατεί σχετικά με την κατάσταση του αλιευτικού καταφυγίου του χωρίου μας.
Με γνώμονα λοιπόν την αποφυγή επανάληψης της περσινής κατάστασης που επικρατούσε ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες λόγω της αυξημένης προσέλευσης κόσμου, αποφασίσαμε να συντάξουμε μια επιστολή απευθυνόμενοι προτίστως στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Μονεβασίας και εν συνεχεία σε λοιπούς αρμόδιους φορείς, την οποία έχετε την δυνατότητα να διαβάσετε παρακάτω, όπως και την απάντηση που λάβαμε.

Καλημέρα σας,
Εκ μέρους του Συνδέσμου Βελανιδιωτών «Η Μυρτιδιώτισσα», θα θέλαμε να ζητήσουμε την ενημέρωση σας σχετικά με τον κύκλο εργασιών ενίσχυσης και θωράκισης του Αλιευτικού Καταφυγίου Βελανιδίων που έχουν προγραμματιστεί να γίνουν, καθώς επίσης και τον προγραμματισμό για καθαρισμό και συντήρηση του λιμανιού από τα σκουπίδια που συγκεντρώνονται κατά καιρούς και αποτελούν πρωτίστως εστία μόλυνσης και έπειτα επηρεάζουν αρνητικά την αισθητική. Σε παλιότερη προφορική ενημέρωση στα μέλη μας γνωρίζαμε ότι οι εργασίες θα ξεκινούσαν τον Απρίλιο 2019, μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής των ακρόποδων για την ενίσχυση του αλιευτικού καταφυγίου. Κάτι τέτοιο δεν συνέβη, με αποτέλεσμα να υπάρχει ανησυχία στο χωριό ότι θα επακολουθήσουν «τα περσινά». Αναφορικά λοιπόν με την περασμένη χρονιά (2018), ο πλωτός γερανός βρισκόταν από τις αρχές Ιουλίου στο αλιευτικό καταφύγιο χωρίς να είναι επανδρωμένος με προσωπικό και οι υποδομές ελλιμενισμούαποδείχτηκαν ακατάλληλες για τον ελλιμενισμό του καθώς με την πρώτη κακοκαιρία παρασύρθηκε στα ρηχά του λιμένα και από τύχη δεν υπήρξε ζημιά στα παραπλέοντα σκάφη καθώς και ρύπανση. Σύμφωνα με το παραπάνω πρόσφατο γεγονός θα θέλαμε να εκφράσουμε την ανησυχία μας για τον κίνδυνο που ελλοχεύει σε περίπτωση παρόμοιου περιστατικού κατά την καλοκαιρινή περίοδο που υπάρχει μεγάλη κινητικότητα τουριστικών και αλιευτικών σκαφών στο λιμάνι. Επομένως, δικαιολογημένα πέρυσι γίναμε παραλήπτες αμέτρητων παραπόνων, αν σκεφτεί κανείς πως ο γερανός δεν ήρθε στο χωριό μας για να προχωρήσει τις εργασίες του λιμανιού, αλλά στην ουσία για να παραμείνει για όσους μήνες δεν θα μπορούσε να δουλέψει σε άλλομέρος. Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόηση και ευελπιστούμε να ασχοληθείτε με αυτό το φλέγον θέμα αναλόγως, ώστε τα μέλη μας να λάβουν υπεύθυνη και έγκυρη ενημέρωση.

Με εκτίμηση,
Εκ του ΔΣ

Ο Πρόεδρος,
Παναγιώτης Κούνουπας

Η Γραμματέας,
Κυριακή Σκαμνίδη


Στη συνέχεια σας παραθέτουμε την απάντηση την οποία λάβαμε απο το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Μονεβασίας.

Σε απάντηση της ανωτέρω επιστολή σας σχετικά με ενημέρωση για την έναρξη εργασιών ενίσχυσης θωράκισης του αλιευτικού καταφυγίου Βελανιδίων, σας γνωρίζουμε ότι:

Φορέας υλοποίησης του ανωτέρω έργου είναι η Περιφέρεια Πελοποννήσου/Διεύθυνση Σεχνικών Έργων και Μελετών Π.Ε. Λακωνίας.

Σε συνεχείς επαφές με τις υπηρεσίες της Περιφέρειας, μας διαβεβαίωναν και εμάς, αρχικά ότι τα έργα θα ξεκινήσουν μετά το Πάσχα, κάτι που δεν έγινε. Στην τελευταία επικοινωνία μαζί τους και συγκεκριμένα την 10/06/2019 μας είπαν ότι τα έργα θα ξεκινήσουν σε 15 ημέρες.

Η Υπηρεσία μας τους τόνισε ότι και εμείς αλλά και οι κάτοικοι και επισκέπτες των Βελανιδίων είναι αντίθετοι με έναρξη εργασιών πάνω στην καλοκαιρινή περίοδο. Τους υπενθυμίσαμε επίσης τις συνέπειες που υπέστησαν οι παραθεριστές το καλοκαίρι του 2018 με την παραμονή του πλωτού γερανού στο Αλιευτικό Καταφύγιο Βελανιδίων.

Όσον αφορά στην παραμονή του πλωτού γερανού το περσινό καλοκαίρι, έχουμε τονίσει επανειλημμένα ότι επιτράπηκε ο κατάπλους του στο Αλιευτικό Καταφύγιο διότι μας διαβεβαίωσαν ότι οι εργασίες θα ξεκινούσαν άμεσα, διαπιστώθηκε εκ των υστέρων ότι δεν είχαν τις απαιτούμενες άδειες για την έναρξη των εργασιών και με ενέργειες του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Μονεμβασίας αδειοδοτήθηκαν οι εργασίες πολύ σύντομα και συγκεκριμένα την 20/09/2018 (ΑΔΑ: 75ΔΟ4653ΠΩ- ΤΞΙ). Πάλι μας διαβεβαίωσε η Δ/νση Σεχνικών Έργων Π.Ε. Λακωνίας, αλλά και ο ανάδοχος ότι θα ξεκινήσουν οι εργασίες αμέσως προκειμένου να προλάβουμε το χειμώνα και να προστατεύσουμε από πιθανή ζημιά το αλιευτικό καταφύγιο. Όπως διαπιστώσατε και εσείς, τίποτα δεν έγινε τους χειμερινούς μήνες, που παρ’ όλο τις σχετικά καλές καιρικές συνθήκες όπου θα μπορούσαν να είχαν εργαστεί μέχρι και τον Νοέμβριο.

Πιστεύουμε ότι καταλαβαίνετε την Αγωνία μας για την ολοκλήρωση των εργασιών του Αλιευτικού Καταφυγίου και τις προσπάθειες που έγιναν από την πλευρά μας. Σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούμε την κατ’ επανάληψη ταλαιπωρία των κατοίκων και παραθεριστών των Βελανιδίων, κάτι που τονίζουμε επανειλημμένα στον Φορέα Υλοποίησης του έργου.

Όσον αφορά για την καθαριότητα του χώρου του Αλιευτικού Καταφυγίου, όπου είμαστε Φορέας Διοίκησης και Διαχείρισης, στέλνουμε άτομα για την αποκομιδή των απορριμμάτων από τους χώρους του λιμένα, ιδίως όταν επικρατούν Βόρειοι άνεμοι και η συγκέντρωσή τους είναι μεγαλύτερη.

Το ίδιο θα συνεχιστεί και για την τρέχουσα καλοκαιρινή περίοδο, όπως επίσης θα είμαστε σε επαφή με όλους τους φορείς –Σ΢υλλόγους, Κοινότητα κλπ- προκειμένου να διατηρήσουμε το Λιμένα όσο πιο καθαρό γίνεται.

Είμαστε στη διάθεσή σας για περαιτέρω συνεργασία και ενημέρωση για την εξέλιξη των εργασιών ολοκλήρωσης κατασκευής του λιμανιού Βελανιδίων.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ: ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΟΤΣΟΝΙΚΟΛΗΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *