Νέα

Bιβλιο-ιδέες για τα Βάτικα και τη Λακωνία

Ένα μεγάλο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού βιώνει πρωτόγνωρες καταστάσεις, όπως φυσικά και ο λαός της χώρας μας, εξαιτίας της πανδημικής κρίσης. Όμως ακόμα και κάτω από αυτές τις συνθήκες οφείλουμε όλοι και όλες να περνάμε τον χρόνο μας όσο πιο δημιουργικά γίνεται, και μια από τις ασχολίες που ενδείκνυται στην περίοδο της καραντίνας, είναι φυσικά το διάβασμα. Εξού και σας παραθέτουμε μια πεντάδα βιβλίων που αναφέρονται στη Λακωνία ή/και στα Βάτικα, ώστε το διάβασμά μας να αποκτήσει λίγο από τον αέρα της ιδιαίτερης πατρίδας μας. Ευπρόσδεκτες φυσικά και οι δικές σας προτιμήσεις στα σχόλια.

1.Τα Βάτικα δια μέσου των αιώνων (1971, χ.ε.)

Ένα -σπάνιο πλέον- βιβλίο του Τάκη Αρβανίτη με θέμα την τοπική ιστορία και λαογραφία των Βατίκων. Στις 109 σελίδες του ξεδιπλώνονται σημαντικές πληροφορίες για όλα τα χωριά του πάλαι ποτέ δήμου Βοιών, συνδυάζοντας γραπτές και προφορικές πηγές. Απαραίτητο ανάγνωσμα για κάθε Βατικιώτη, ενώ αντίτυπα του υπάρχουν και στην βιβλιοθήκη του παλαιού σχολείου Βελανιδίων.

2.Λακωνικό Ημερολόγιο 2020 (Δεκ. 2019, Ιδιομορφή)

Το καθιερωμένο ημερολόγιο των εκδόσεων «Ιδιομορφή» αφιερωμένο στη Λακωνία και τους τόπους της. Με τη φιλοδοξία να συμβάλουν στην πολιτιστική ζωή του λακωνικού χώρου, καταθέτουν, εκτός από τις πληροφορίες για διάφορους φορείς, ιδρύματα, συλλόγους, σωματεία κ.λπ., και προβολές μουσειακών χώρων, μοναστηριών, λογοτεχνών και ποιητών της περιοχής. Το φετινό Λακωνικό Ημερολόγιο είναι αφιερωμένο στα Κάστρα της Λακωνίας (μεταξύ άλλων και της Αγ. Παρασκευής στα Βάτικα), συνεχίζοντας ένα μεγάλο κεφάλαιο πάνω στους μύθους και την πραγματικότητα του νομού.

3. Ο Κάβος του Αγίου Αγγέλου (2001, Καστανιώτης)

Ίσως το κορυφαίο λογοτεχνικό πόνημα της Ελένης Σαραντίτη, αφιερωμένο στη γη του Καβο-Μαλιά, τη Μονεμβάσια της Επανάστασης, τα βουνά των κλεφτών του Μοριά και τη ζωή τεσσάρων σπουδαίων γυναικών. Ένα έργο ριζωμένο σε 120 χρόνια στη γη της Λακωνίας, όπου έρωτες και μάχες, στέρηση και ταπείνωση, εκδίκηση και πράξεις θεϊκές, θυσίες και ολοκαυτώματα, προδοσίες, απώλειες, αλλά και η λατρεία της ζωής, δεν έχουν αρχή και τέλος.

4. Βατικιώτικοι Οραματισμοί Ρομαντισμοί (2002, University Studio Press)

Συλλογή κειμένων από τον Παντελή Κωνσταντινάκο, όπως δημοσιεύτηκαν στον τοπικό Βατικιώτικο τύπο από το 1986 έως και το 2001. Τα θέματα μπορεί να φαίνονται ότι εξειδικεύονται στη φύση και την οικολογία, αλλά η ουσιαστικότερη σημασία τους είναι μια βαθύτερη αντίληψη για τον άνθρωπο και τις σχέσεις του με το φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον.

5. Όταν αφηγείσαι αντιστέκεσαι – Λακωνία 1946-1949 (2003, Ιδιομορφή)

Η βιβλιογραφία του Ελληνικού Εμφυλίου είναι πραγματικά ογκώδης, έως απύθμενη. Ανάμεσα στα έργα που ξεχωρίζουν, όχι τόσο για το εύρος των πληροφοριών, αλλά για την σπαρακτική αφήγηση των πρωταγωνιστών τους, είναι και τα χειρόγραφα -που έγιναν βιβλίο- του Γιάννη Παναρίτη. Γαλουχημένος στο αιματηρό μεταίχμιο Βάρκιζας – επίθεσης στο Λιτόχωρο, ο Παναρίτης ξεδιπλώνει με τον πιο απλό και συγκινητικό τρόπο την εξέλιξη και το τέλος του εμφυλίου σε μια από τις πιο πολύπαθες περιοχές του: τη Λακωνία. Ένα βιβλίο που αφού διαβαστεί, είναι σίγουρο ότι αφήνει ουλές στην ψυχή του αναγνώστη.

svm

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *